Igazán szaftos, ropogós bőrű sült csülök gyorsan és egyszerűen!

Mi már elvégeztük a munka nagy részét, a sertés első csülköt csont nélkül csak ízlésünknek megfelelő szintre meg kell pirítani és kész is van. Kezdő háziasszonyoknak is tökéletes, ezt nem lehet elrontani és mialatt a köret kész a bőr is ropogósra pirul.

Sütéshez csak egy jénai tálra vagy egy kisebb tepsire van szükség, illetve sütőpapírra, ha valaki nem szeretne a mosogatással bajlódni. A tepsi/jénai ne legyen sokkal nagyobb, mint a sütni kívánt termék, hogy a szaftot jól lehessen kezelni, ne follyon szét, ettől lesz majd jó ropogós a bőr.

  1. lépés: előmelegítem a sütőt 200°C-ra és a sütéshez használt jénait/tepsit (ha használunk sütőpapírt akkor azt) kicsit kivajazom/megolajozom vagy bezsírozom (akár növényi akár állati eredetű zsiradékkal).
  2. lépés: amíg melegszik a sütő kiveszem a csülköt a csomagolásából, belerakom a jénaiba/tepsibe bőrével felfelé. A körülötte lévő kocsonyás szaftot is rárakom a csülök bőrére ami a tasakban található.
  3. lépés: amikor előmelegedett a sütő, leveszem a hőmérsékletet 160°C-ra és átállítom alsó-felső sütésre, majd letakarás nélkül beteszem a jénait/tepsit és hagyom, hogy a termék átmelegedjen. Ez kb. 15 percet vesz igénybe. Akinek van a légkeverés fokozatot kapcsolja be nyugodtan.
  4. lépés: a termék körül lévő szafttal megkenem/meglocsolom a csülök bőrét egy kanál segítségével vagy konyhai kenő ecsettel (ezért fontos, hogy ha csak 1 db csülköt sütünk ne nagy tepsibe rakjuk, mert a szafttal nem fogjuk tudni megkenni, ha nagyon szétterül el fog párologni), a sütőt 180°C-ra állítom még mindig alsó felső sütésen és hagyom további 10 percet melegedni a húst. 
  5. Ezalatt a 25 perc alatt a csülök belseje átmelegszik ha nem nyitogatjuk az ajtót. Ezután felső grill fokozatra és 200°C-ra állítom a sütőt, majd megkenem a bőrt zsírral/vajjal vagy ha még maradt a saját szaftjával és elkezdem a bőr pirítását. Nekem 12-15 perc alatt piros-ropogósra sül a csülök bőre, de ez sütőtől függ. 10 perc után már érdemes nézegetni és kitapasztalni a saját sütőnkre és ízlésünkre. A légkeverés funkciót én végig szoktam használni.
  6. lépés: a ropogós bőrű csülköt felszeletelem, tört burgonyával és almás párolt káposztával tálalom.

Fontos, hogy a csülök már általunk teljesen meg van fűszerezve és át van párolva, ezáltal attól nem kell tartani, hogy nem fog átsülni vagy, hogy nyers marad a hús bárhol stb. Nem kell forgatni vagy letakarni a csülköt, mivel itt csak az a cél, hogy jól átmelegedjen a hús, utána pedig, hogy ízlésünk szerintire pirítsuk meg a bőrt és már ehetünk is.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!